Autor Wątek: Scott Wilson  (Przeczytany 5266 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

adrastea

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 83
  • -Otrzymane: 42
  • Autor wątku
  • Nie odpowiadam za interpretację moich postów ;)
  • Miejsce pobytu: cat's world
  • Wiadomości: 528
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: cat's world
Scott Wilson
« dnia: 13 Wrzesień, 2013, 16:01:42 »
Scott Wilson, urodzony 29 marca w 1942 r. amerykański aktor serialowy oraz filmowy.Pochodzi z z Atlanty w stanie Georgia. Grał w ponad 50 filmach od 1960 r.
W 1980 r. Wilson otrzymał nominację do Złotego Globa za najlepszego aktora drugoplanowego za swoją rolę w "The Ninth Configuration". Gdy miał 19-naście lat przejechał ze swoim przyjacielem z Atlanty do Los Angeles za pomocą stopu. Jego przyjaciel wrócił do Atlanty, kiedy Wilson zapisał się do szkoły aktorskiej spełniając swoje marzenie. W 2011r. Wilson dołączył do obsady AMC serialu "The Walking Dead" , w którym gra weterynarza: Herszel Greene .


Kariera:

Wilson zadebiutował na ekranie grając postacie podejrzanych o morderstwo w pierwszych swoich dwóch filmach. W debiutanckim filmie, Wilson grał podejrzanego o morderstwo w produkcji z 1967 roku "In the Heat of the Night", w której główne role zagrali Sidney Poitier, Rod Steiger i Warren Oates.  Kolejną rolą, w tym samym roku, było ?Z zimną krwią? w oparciu o książkę Trumana Capote o tym samym tytule. Wilson gra faktycznego mordercę Richarda Hickocka, a Robert Blake, jego partner, Perry?ego Smitha. Reżyser Richard Brooks obsadził Wilsona i Blake?a w rolach głównych specjalnie dlatego, że byli wtedy nieznani. Reżyser pominął przy obsadzaniu tych ról bardziej znanych aktorów, w tym Steve?a McQueen?a i Paul?a Newmana.  Wilson wyjaśnił później motywację Brooks?a:?Brookes najął dwóch ?nieznanych?, bo tak chciał. Byliśmy traktowani jak dwaj zabójcy, na których jakoś się natknął.?


Dzięki temu filmowi Wilson pojawił się na okładce magazynu Life, opublikowanego 12 maja, 1967.  Wilson miał wtedy zaledwie 24 lata.  Na okładce Truman Capote stoi pomiędzy Wilsonem i Blakiem na pustej autostradzie w Kansas.  Podpis, Nightmare Revisited, pojawia się z nimi na okładce. Wilson pojawił się w ?Wielkim Gatsbym? w 1974 roku wraz z Robertem Redfordem.  W 1980 otrzymał nominację do Złotego Globu za najlepszą rolę drugoplanową w filmie "The Ninth Configuration", reżyserowanym przez swojego przyjaciela William Peter Blatty.  W 1995 roku Wilson zwrócił na siebie uwagę rolą więziennego kapelana w "Timothy Hutton", u boku Susan Sarandon i Sean?a Penna, filmie nakręconym na podstawie książki siostry Helen Prejean o tym samym tytule.

Długa filmografia Wilsona obejmuje również "Ćmy", "The Right Staff", "Rok spokojnego słońca", "Malone", "Harfę traw", "Junebug", "The Host" , "Monster", "Młode strzelby II", "Pearl Harbor", "Big Stan", "Sędzia Dredd", serię filmów "Shiloh" i "Behind the Mask": "The Rise of Leslie Vernon". Wilson kręcił zdjęcia plenerowe w Korei Południowej, Japonii i Hiszpanii.  Zagrał też powtarzającą się rolę w kilku epizodach CSI: "Crime Scene Investigation" jako Sam Braun, ojciec śledczej Catherine Willows (granej przez Marg Helgenberger). Braun został zamordowany w odcinku "Built to Kill, Part 2". Jesienią 2011 roku wystąpił również z Laurą Dern w serii HBO, "Enlightened".

Wilson został obsadzony jako Dr Hershel Greene w drugim sezonie The Walking Dead w czerwcu 2011. Rola zyskała mu pozytywne recenzje, w tym ?owację? od TV Guide, które napisało, że ?wniósł subtelny odcień człowieczeństwa do postaci Hershela Greene?a." Wilsonowi zaproponowano przyłączenie się do przedstawienia, gdy odwiedzał swoją 97 letnią matkę w Georgii. Opisał swoją matkę jako ?wielbicielkę przedstawienia?.

Wilson wspominał swoją karierę w 2011 roku podczas wywiadu z Rodney?em Ho z Access Atlanta: ?To były górki i dołki. Zawsze tak było. Są okresy suche. Kiedy indziej, zaczynasz od nowa. Jeśli to kochasz, zostajesz. I to właśnie robię. Osiągnąłem więcej niż miałem nadzieję osiągnąć. I nie chcę być wielką gwiazdą. Mogę być kimś, kto chodzi po ulicach i nie gromadzi się od razu tłum. Chce być tak dobrym aktorem jak potrafię. Ciągle usiłuję być tak dobry jak tylko mogę.?  W czasie, gdy doszło do tego wywiadu, Wilson kręcił sceny do The Walking Dead w Senoia, Georgia. "


Filmografia:

Film

1967    In the Heat of the Night    Harvey Oberst    
1967    In Cold Blood    Richard Hickock    
1969    Castle Keep    Corporal Clearboy    
1969    The Gypsy Moths    Malcolm Webson    
1971    The Grissom Gang    Slim Grissom    
1972    The New Centurions    Gus Plebesly    
1973    Lolly-Madonna XXX    Thrush    
1974    The Great Gatsby    George Wilson    
1976    The Passover Plot    Judah    
1979    La Ilegal    Police officer    
1980    The Ninth Configuration    Captain Billy Cutshaw    
1983    The Right Stuff    Scott Crossfield    
1984    A Year of the Quiet Sun    Norman    
1984    Downstream    Mitch    
1985    The Aviator    Jerry Stiller    
1986    Blue City    Perry Kerch (za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Złota Malina)   
1987    Malone    Paul Barlow    
1989    Johnny Handsome    Mikey Chalmette    
1990    La Cruz de Iberia    Johnson    
1990    The Exorcist III    Dr. Temple    
1990    Young Guns II    Governor Lew Wallace    
1991    Femme Fatale    Dr. Beaumont    
1991    Pure Luck    Frank Grimes    
1993    Flesh and Bone    Elliott    
1993    Geronimo: An American Legend    Redondo    
1995    Tall Tale    Zeb    
1995    Mother    Dr. Chase    
1995    Judge Dredd    Pa Angel    
1995    The Grass Harp    Eugene Fenwick    
1995    Dead Man Walking    Chaplain Farlely    
1996    Shiloh    Judd Travers    
1997    Our God's Brother    Adam Chmielowski    
1997    GI Jane    Captain Salem    
1998    Puraido: Unmei No Toki    Prosecutor Joseph B. Keenan    
1998    Clay Pigeons    Sheriff Dan Mooney    
1999    Shiloh 2: Shiloh Season    Judd Travers    
1999    The Debtors       
2000    South of Heaven, West of Hell    Clete Monroe    
2000    The Way of the Gun    Hale Chidduck    
2001    The Animal    Mayor    
2001    Pearl Harbor    General George Marshall    
2002    Bark!    Harold    
2002    Coastlines    Pa Mann    
2002    Don't Let Go    Jimmy Ray Stevens    
2003    Monster    Horton / Last "John"    
2003    The Last Samurai    Ambassador Swanbeck    
2005    Junebug    Eugene Johnsten    
2006    Come Early Morning    Lowell Fowler    
2006    Open Window    Eddie    
2006    Saving Shiloh    Judd Travers    
2006    The Host    Military doctor    
2006    Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon    Eugene    
2006    The Sensation of Sight    Tucker    
2007    The Heartbreak Kid    Boo    
2007    Big Stan    Warden Gasque    
2009    Saving Grace B. Jones    Reverend Potter    
2009    Bottleworld    Murray    
2009    For Sale by Owner    Dr. Banks    
2010    Radio Free Albemuth    President Fremont    
2011    Dorfman    Winston Cooke Sr.


Seriale:

1986    The Twilight Zone    Matthew Foreman    
1988    The Tracker    John 'Red Jack' Stillwell
1988    Jesse    Sam Maloney    
1993    Elvis and the Colonel: The Untold Story    Vernon Presley    
1995    Soul Survivors    Bradley Facemeyer    
1999    The Jack Bull    Governor    
2000    The X-Files    Reverend Orison    
2001?2006    CSI: Crime Scene Investigation    Sam Braun    
2002    Guide Season    Charlie Hurnyak    
2003    Karen Sisco    Homer    
2005    Law & Order    Ben Chaney    
2011    Justified    Frank Reasoner    
2011    The Walking Dead    Hershel Greene    
2011    Five    Older Bill    
2011    Enlightened    Marv

Nagrody:

1968 - Laurel Award for Male New Face (nominacja)
1998 - Florida Film Festival Special Achievement Award    (wygrana)
2007 - Ralph Morgan Award (wygrana)












PS
Jak widzicie jakieś błędy, przekłamania to dajcie znać.




« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień, 2013, 18:07:23 wysłana przez adrastea »
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'


Truś

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 58
  • -Otrzymane: 75
  • We hate love! We love hate! Dawniej True-Villain
  • Age: 22
  • Wiadomości: 1063
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
    • Zobacz profil
    • Mój blog muzyczny - NAMUZOWANI
  • Komiks: Tylko część
  • Postać: Andrea, Michonne
  • Skąd: Hospital For Souls
  • Spoilery: Tak
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Wrzesień, 2013, 19:12:44 »
Gra przyjemną postać, nie robi tego w sposób nachalny, daje miejsce swoim młodszym kolegom na to by mogli się również wykazać. Fajny dziadzio xD

adrastea

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 83
  • -Otrzymane: 42
  • Autor wątku
  • Nie odpowiadam za interpretację moich postów ;)
  • Miejsce pobytu: cat's world
  • Wiadomości: 528
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: cat's world
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Wrzesień, 2013, 20:32:57 »
Kurde facet ma naprawdę duży dorobek filmowy i aż wstyd, że na żadnym polskim portalu filmowym nie ma jego biografii, postaram się jak najszybciej aby tu była, ale dajcie mi trochę czasu  :mgreen: Jestem kiepska z angielskiego, ale dam radę dla dobra naszego forum  :D :D :D

EDIT
Kiepska to za mało powiedziane  Nie masz uprawnień do wyswietlania linków na tym forum. Załóż konto lub Zaloguj się

Ale poprosiłam koleżankę z innego forum aby mi pomogła (przynajmniej w tej części trudniejszej do tłumaczenia) i najpóźniej w poniedziałek będziemy pierwszym polskim informatorem odnośnie biografii  Scotta Wilsona  :D


« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień, 2013, 22:06:08 wysłana przez adrastea »
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'


Lori_Lover

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 41
  • -Otrzymane: 21
  • Wiadomości: 107
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrzesień, 2013, 23:40:33 »
Wydaje się ,że jest bardzo przyjemnym człowiekiem. Kojarzę go z jednej produkcji poza TWD, mianowicie z filmu "Monster" z Charlize Theron, gdzie zagrał małą, acz ważną rolę.
Undercover Lori Lover.

espérer

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 45
  • -Otrzymane: 53
  • idealnie niedoskonała
  • Age: 21
  • Wiadomości: 647
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Komiks: Nie czytałam
  • Postać: Michonne, Sasha
  • Spoilery: Nie
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Wrzesień, 2013, 23:54:23 »
A ja kojarzę go z filmu Pearl Harbor. Szkoda, że nie był postacią pierwszo lub drugoplanową, tylko gdzieś miał swoją małą rolę. Przynajmniej w jednej scenie udało mi się go dostrzec. Gdy kiedyś będę oglądać ten film jeszcze raz to lepiej mu się przyjrzę. ;)
Patrząc w ilu filmach zagrał to jestem pod wrażeniem. Aktor jest po prostu dobry. W rolę Hershela wcielił się bardzo dobrze.
I nie mogę uwierzyć w to, że jest ze swoją żoną od 1977 r. Zwykle aktorzy mają po kilka żon/mężów w swoim życiu. :)
Sto razy powiedz mi kim jestem i powiedz mi czego nie osiągnę,
a ja na pewno to zrobię.


Tortuga

  • Offline
  • Forumowa Maruda
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 808
  • -Otrzymane: 550
  • Wiadomości: 3018
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Komiks: Tylko część
  • Postać: Al Swearengen, Tony Soprano, Walter White, Rust Cohle, Boyd Crowder, Pietro Savastano, Herr Starr, Joker, Harley Quinn i innsze złodupce
  • Skąd: Bat country
  • Spoilery: Tak
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec, 2014, 01:33:49 »
Scott niedawno obchodził urodziny:


Biczykoodwłokowiec

Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpień, 2014, 14:29:58 »
Dziwi mnie, że Scott Wilson dostał się do czołówki TWD dopiero w 4 sezonie, przecież od 2 sezonu grał główną postać.

DanteGTX

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 6
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Komiks: Nie czytałem
  • Postać: /Hershel*/Merle*/Carl/
  • Spoilery: Czasem
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpień, 2014, 20:13:39 »
@Biczykoodwłok,pamiętasz zapowiedzi do "Too far gone"?Wtedy podano że zginą 2 postacie z głównej obsady mieli już jedną(Gubernator) i potrzebowali drugiej,więc padło na poczciwego dziadka Green'a, którego funkcja swoją drogą była najgorsza pod względem bezpieczeństwa.

Tortuga

  • Offline
  • Forumowa Maruda
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 808
  • -Otrzymane: 550
  • Wiadomości: 3018
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Komiks: Tylko część
  • Postać: Al Swearengen, Tony Soprano, Walter White, Rust Cohle, Boyd Crowder, Pietro Savastano, Herr Starr, Joker, Harley Quinn i innsze złodupce
  • Skąd: Bat country
  • Spoilery: Tak
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marzec, 2015, 15:49:34 »
Dziadek Green obchodzi dzisiaj 73 urodziny ^^

James150

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 1
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Komiks: Tylko część
  • Postać: Daryl Dixon
  • Skąd: Wrocław
  • Spoilery: Czasem
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpień, 2016, 23:09:21 »
to ja mam takie pytanie... Jak nakręcono Hershela bez nogi? tak zauważyłem, że gdzie się da, tam ujęcia są kręcone tak, że od kolan w dół nogi coś zasłania, ale na większości ujęć widać całą postać... Pomijam, że podczas negocjacji Ricka i tego ch... :gov:  miał być kierowcą, "gdyby coś poszło nie tak" xD no ale interesuje mnie, jaką metodą tak dużą ilość materiału obrobili, że to faktycznie wygląda, jakby nie miał nogi :/

Wayne Dunlap

Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpień, 2016, 00:17:39 »
Się robi daną część ciała na zielono a później komputer robi resztę.

Voltix

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 92
  • -Otrzymane: 110
  • "To defeat an enemy you must know them."
  • Wiadomości: 571
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Komiks: Czytałem
  • Postać: Beth, Negan
  • Skąd: Częstochowa
  • Spoilery: Czasem
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Październik, 2018, 10:34:26 »
Smutny dzień dla fanów TWD i nie tylko...
W wieku 76 lat zmarł Scott Wilson, aktor, którego dorobek można zobaczyć w pierwszym poście. Nieoficjalnie mówi się, że przegrał walkę z leukemią.
Fani The Walking Dead znają go z roli Hershela Greene, opoki grupy, opoki moralnej, dobrego człowieka. Był taki również w życiu prywatnym.
Podczas NY Comic- Con aktor potwierdził, że wróci do TWD. Nie wiadomo, czy AMC zdecyduje się umieścić sceny z jego udziałem.
 Spoczywaj w pokoju...

Nie masz uprawnień do wyswietlania linków na tym forum. Załóż konto lub Zaloguj się

Nie masz uprawnień do wyswietlania linków na tym forum. Załóż konto lub Zaloguj się
« Ostatnia zmiana: 07 Październik, 2018, 10:37:47 wysłana przez Voltix »

Jesse

  • Online
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 0
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 17
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Październik, 2018, 13:20:21 »
Wow
Jestem w szoku. Nie mogę w to uwierzyć. Do tego jego cameo w sezonie 9. Wszystko wydawało się być w porządku. W mojej opinii najlepsza jak i najlepiej zagrana postać w całym uniwersum zaraz po Ricku. Przeogromną empatią pałam i do Hershela jak i samego aktora. Wielka strata. Był niezastąpiony.
« Ostatnia zmiana: 07 Październik, 2018, 13:22:53 wysłana przez Jesse »

DarylDxn

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 227
  • -Otrzymane: 10
  • “Hey, shoot me again, you best pray I’m dead…”
  • Wiadomości: 69
    • Zobacz profil
  • Komiks: Tylko część
  • Postać: Daryl, Carol, Michonne, Beth, Merle, Madison, Nick, Alicia, Strand, Travis, Daniel, Ofelia
  • Skąd: Floryda
  • Spoilery: Czasem
Odp: Scott Wilson
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Październik, 2018, 15:51:24 »
:sad: Ogromna strata. Wspaniały człowiek, jak i aktor.