Autor Wątek: Kacik kulinarny :D  (Przeczytany 10396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PI

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 51
  • -Otrzymane: 6
  • Autor wątku
  • bezczelnosc! :)
  • Miejsce pobytu: Niemcy
  • Age: 7
  • Wiadomości: 309
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: Niemcy
Kacik kulinarny :D
« dnia: 10 Kwiecień, 2013, 16:02:12 »
Macie jakies fajne przepisy, ktorymi byscie sie chetnie podzielili?
Wiem, ze Domek ma :D
Potrzebuje czegos na kilka dni - najlepiej z makaronem.

Jestem Pi :)

StrangeGuy

Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwiecień, 2013, 16:51:22 »
W internecie nic nie ma? :)

adrastea

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 83
  • -Otrzymane: 42
  • Nie odpowiadam za interpretację moich postów ;)
  • Miejsce pobytu: cat's world
  • Wiadomości: 528
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: cat's world
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwiecień, 2013, 17:33:31 »
makaron rurki lub spiralki
szpinak
brokuły
ser pleśniowy ok 45-50% tłuszczu

Makaron ugotować na niezbyt miękko tzw al dente (chyba, że lubicie miękki)
szpinak ugotować
brokuły ugotować

rozgrzać piekarnik na 220 stopni

wszystko przełożyć do naczynie żaroodpornego, wkroić ser w plasterki, wymieszać

wstawić do piekarnika na jakieś 15 minut, tak aby ser się rozpuścił.

Ja uwielbiam.

"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'


PI

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 51
  • -Otrzymane: 6
  • Autor wątku
  • bezczelnosc! :)
  • Miejsce pobytu: Niemcy
  • Age: 7
  • Wiadomości: 309
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: Niemcy
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwiecień, 2013, 17:44:33 »
Nie masz uprawnień do wyswietlania linków na tym forum. Załóż konto lub Zaloguj się
W internecie nic nie ma? :)
Jest, ale nie koniecznie jest dobre. A ja lubie takie sprawdzone od kogos kogo "znam".

Dzieki Adrastea - to musze jeszcze szpinak kupic i ser, bo tego nie mam.
Jestem Pi :)

adrastea

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 83
  • -Otrzymane: 42
  • Nie odpowiadam za interpretację moich postów ;)
  • Miejsce pobytu: cat's world
  • Wiadomości: 528
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: cat's world
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwiecień, 2013, 18:55:34 »
zapomniałam napisać, szpinak nie liście tylko taki rozrobiony (mrożony)
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'


Angel

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 94
  • -Otrzymane: 345
  • Wiadomości: 2233
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
    • Strefa Walking Dead
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwiecień, 2013, 22:33:13 »
Nie masz uprawnień do wyswietlania linków na tym forum. Załóż konto lub Zaloguj się
zapomniałam napisać, szpinak nie liście tylko taki rozrobiony (mrożony)
Liście też mogą być. Ja polecam brokuły i szpinak podusić na łoku i zrobić to w sosie śmietanowym. Reszta bez zmian ;)
<<-->>

adrastea

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 83
  • -Otrzymane: 42
  • Nie odpowiadam za interpretację moich postów ;)
  • Miejsce pobytu: cat's world
  • Wiadomości: 528
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: cat's world
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwiecień, 2013, 08:31:22 »
Co znaczy "podusić na łoku"  :-[
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'


PI

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 51
  • -Otrzymane: 6
  • Autor wątku
  • bezczelnosc! :)
  • Miejsce pobytu: Niemcy
  • Age: 7
  • Wiadomości: 309
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: Niemcy
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwiecień, 2013, 08:36:03 »
Lok to pewnie wok, a podusic to pod przykryciem zostawic.

Dobrze, ze wczoraj kupilam duzo szpinaku :D
Jestem Pi :)

adrastea

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 83
  • -Otrzymane: 42
  • Nie odpowiadam za interpretację moich postów ;)
  • Miejsce pobytu: cat's world
  • Wiadomości: 528
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Skąd: cat's world
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwiecień, 2013, 09:21:04 »
Podusić to wiem, tylko ten łok.
Dzięki, spróbuję zmodyfikować tę potrawę, chociaż w sumie lubię jej prostotę  :P
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'


Angel

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 94
  • -Otrzymane: 345
  • Wiadomości: 2233
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
    • Strefa Walking Dead
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwiecień, 2013, 12:49:00 »
Musisz mi wybaczyć bo mam tendencję do spolszczania słów np łikend ;-)
Tak, chodziło o woka.
<<-->>

Domek

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 2
  • -Otrzymane: 27
  • Wszystko jest stanem umysłu, tak po prostu.
  • Wiadomości: 187
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Komiks: Tylko część
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Luty, 2014, 02:10:34 »
Kto chce przepis na moje ciasto marchewkowe? (a do tego bezglutenowe!)
Udaje się za każdym razem, robi się szybciutko i jest prze-pysz-ne : D

1 szklanka tartej marchewki (na drobnych oczkach, ale nie na miazgę) (ja zazwyczaj daję ok. 2 szklanek, czyli ok. 3 sporych marchewek, a dzisiaj dałam nawet 4 marchewki, a co!)
1 szklanka mąki gryczanej
1 niecała szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Jajka ubić z cukrem, dodać olej.
Marchewkę zmieszać z sypkim i połączyć z jajkami.
Wylać na blaszkę (u mnie keksówka) wysmarowaną olejem i piec w 180 °C (czyli coś pomiędzy 4 a 5, ale ja piekłam na 4 i momentami nawet na 3,5) przez 25-30 minut (ja piekłam prawie 50 minut).

Możecie też dodać rodzynki/kawałki czekolady/kakao/migdały, why not, będzie na bogato ; )

Lady Makabret

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 1
  • -Otrzymane: 1
  • We're all mad here.
  • Miejsce pobytu: Łódź
  • Age: 26
  • Wiadomości: 16
  • Płeć: Kobieta
    • Mój stan Skype
    • Zobacz profil
  • Komiks: Czytałam
  • Postać: Daryl i Carol <3
  • Skąd: Łódź
  • Spoilery: Czasem
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Luty, 2014, 15:28:26 »
Dania z makaronem to moje ulubione :D Mam dwa fajne, sprawdzone i pyszne przepisy - z czego niestety za pierwszym razem może nie wyjść smak perfekcyjny, sama próbowałam kilkanaście razy zanim wyszło naprawdę pysznie!

Pierwsze danie to krewetki z makaronem :)
Makaron najlepiej - muszelki, świderki albo kokardki.

Składniki ( wg przepisu i wg mnie :D )
Makaron ( ja gotuję jak najwięcej )
4 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
Oliwa z oliwek
200 gram mrożonych, obranych i ugotowanych krewetek ( ja daję więcej, ok 400 gram )
200 gram mrożonego groszku ( ja daję garstkę, bo groszek zabija wszystkie smaki )
1 pełna łyżeczka puree z pomidorów ( może być koncentrat. Czasem daję więcej, zależy jak smakuje )
30 gram startego parmezanu ( ja też daję więcej, a co będę żałować :D )

Przygotowanie:
Gotuj makaron. W tym czasie obierz i posiekaj czosnek oraz wyjmij ziarenka i posiekaj chilli. Wrzuć to na dużą patelnię ( może być WOK, byle było duże ) na średni ogień i na odrobinę oliwy z oliwek. Smaż dopóki się nie zezłoci delikatnie, później dodaj krewetki, groszek i puree z pomidorów. Dodaj kilka łyżeczek gotującej się wody z makaronu ( ja nie dodaję, ale jak kto woli ) i duś powoli dopóki makaron się nie ugotuje ( duszę trochę dłużej ).

Gdy makaron się ugotuje, odsącz wodę ( zostawiając w zapasie jedną szklankę tej wody ). Przypraw krewetki ( używam soli, pieprzu i chilli w proszku ) i wrzuć makaron na tę patelnię i dokładnie wymieszaj. Na końcu, jak wszystko będzie pyszne i rozmieszane dodaj parmezan i wymieszaj ( gdyby było zbyt gęste dodaj trochę wody ze szklanki, choć ja zwykle nie dodaję ).



Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera, ale jest przeze mnie troszkę zmieniony i u mnie wygląda zawsze lepiej niż na zdjęciu :D

Post połączony: 12 Luty, 2014, 15:32:42
Drugi przepis tooo... Paluszki krabowe z makaronem! <3


Składniki:
MAKARON ( najlepszy jak dla mnie Tagliatelle trójkolorowy )
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka siekanych pomidorów  ( chyba, że ktoś woli sam siekać )
Paczka mrożonych paluszków krabowych ( świeże też mogą być, ale mnie smakują bardziej mrożone )
1 śmietana / jogurt ( używam jogurtu, bo mniej kalorii ma )

Przygotowanie:
Pokroić cebulę w drobną kostkę, to samo z czosnkiem. Podsmażyć na oleju / oliwie z oliwek do zezłocenia. Później wlać zawartość puszki ( ja zwykle robię wszystkie składniki x2, żeby było na dłużej, to wtedy daję tylko 1,5 puszki pomidorów, bo wychodzi kwaśne ) i dodać paluszki krabowe pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut, dopóki nie będzie widać, że paluszki się rozpadają pod dotykiem. Następnie przyprawić ( znów używam pieprzu, soli i chilli w proszku ). Po przyprawieniu wyłączyć  gaz, odczekać kilka minut i dopiero dodać jogurt / śmietanę ( jak doda się wcześniej, to też smakuje dobrze, ale lepiej wygląda jak się chwilę odczeka ). Kolor sosu powinien być na końcu różowy / łososiowy.

Podanie:
Jak kto chce. Ja nakładam makaron na talerz zostawiając pusty środek ( takie gniazdko ). Do środka wlewam sos i posypuję startą mozzarellą :D Zdjęcia nie mam, ale naprawdę, jak ktoś dopracuje to wychodzi pyszne ( sama próbowałam mnóstwo razy, zanim wyszło naprawdę dobre :D )
SMACZNEGO!
« Ostatnia zmiana: 12 Luty, 2014, 15:44:00 wysłana przez gabsjdm »

Domek

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 2
  • -Otrzymane: 27
  • Wszystko jest stanem umysłu, tak po prostu.
  • Wiadomości: 187
  • Płeć: Kobieta
    • Zobacz profil
  • Komiks: Tylko część
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Luty, 2014, 00:06:31 »
gabsjdm, przepisy brzmią mniam mniam! Muszę wypróbować : )

Dziki Wonsz

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 27
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Luty, 2014, 20:34:27 »
Kucharzem nie jestem ale na kolacje polecic moge chleb tostowy z miodem i slodko-ostry sos tao-tao do kielbasy ! Oczarujesz wszystkich :)

Forwyn

  • Offline
  • *
  • Podziękowania
  • -Wystawione: 9
  • -Otrzymane: 7
  • Keep calm and look at the flowers.
  • Wiadomości: 51
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Komiks: Tylko część
  • Postać: Andrea
Odp: Kacik kulinarny :D
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Luty, 2014, 20:15:33 »
A macie może jakiś sprawdzony przepis na smaczne ciasteczka? :)